Last van zilvervisjes of papiervisjes? OBDN helpt u van het probleem af.

BEL DIRECT   ***    085 - 029 85 13    ***  (lokaal tarief)

Enkele zilvervisjes kunnen geen kwaad maar in grote aantallen kan het papiervisje of zilvervisje schade aanrichten aan (foto)boeken, (behang)papier, schilderijen en goederen in opslag. Ook kunnen zij voedselvoorraden besmetten met bacteriën die ze met zich meedragen. Onze OBDN-collega’s inspecteren uw woning of bedrijfspand en voeren, indien nodig, een veilige en vakkundige bestrijding uit tegen zilvervisjes / papiervisjes. 

Last van zilvervisjes of papiervisjes? OBDN helpt u van het probleem af.

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Bestrijding van papiervisjes

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat de bestrijding van zilvervisjes geen nut heeft. Jarenlange ervaring heeft echter geleerd dat de overlast geheel verdwijnt als er op adequate wijze bestreden wordt. Daarbij worden alle naden en kieren in het pand, behandeld met speciale apparatuur en de juiste bestrijdingsmiddelen. Uiteraard letten we er tijdens het bestrijden altijd op dat de veiligheid van mens en (huis)dier gewaarborgd is. Naast het bestrijden van de overlast zullen ook diverse maatregelen genomen moeten worden om een nieuwe plaag te voorkomen.

Soorten papiervisjes en zilvervisjes

De soorten die in Nederland het meest voorkomen zijn het zilvervisje en het papiervisje.

Leefwijze van het zilvervisje en papiervisje

Zilvervisje

Het zilvervisje treft men voornamelijk binnenshuis aan in een koele omgeving met een hoge luchtvochtigheid, zoals bij afvoer- en waterleidingen, in badkamers, aanrechtkastjes, vochtige kruipruimtes, achter plinten en onder vloerbedekking. Ook nieuwbouwwoningen, met weinig ventilatie en nog enigszins vochtige betonnen muren en vochtig hout, zijn een ideale leefomgeving voor zilvervisjes. 

Lees meer

Kenmerken: ze zijn 10 -12 mm lang en hebben een langgerekt lichaam dat bedekt is met zilverachtige schubben. Ze hebben drie lange draadvormige aanhangsels aan het achterlijf en twee lange antennes aan hun kop. Ze bewegen zich snel en min of meer zigzaggend over het oppervlakte. De beestjes zijn lichtschuw en vooral ’s nachts en op donkere plekken actief. Ze voeden zich met zetmeelhoudende producten, zoals bloem, lijm, schimmels en cellulose.

De eitjes worden in kleine groepjes afgezet op een geschikte voedingsbodem of in naden en kieren, waar de larven na drie tot zes weken uitkomen. Een zilvervisje kan meer dan drie jaar leven.

Papiervisje

Het papiervisje treft men binnenshuis op drogere, warmere plaatsen aan dan het zilvervisje. Ze worden vaak aangetroffen in kartonnen dozen op zolder (verwarmingsketel), onder vloeren met vloerverwarming, achter plinten, in holle ruimtes en boekenkasten. Ze verbergen zich voornamelijk tussen papier en in boeken.

Kenmerken: ze zijn tot 15 tot 20 mm lang en hebben een wortelvormig lichaam dat bedekt is met zilverachtige schubben. Ze hebben drie lange draadvormige aanhangsels aan het achterlijf en twee lange antennes aan hun kop. De kop van het papiervisje loopt breder uit dan die van het zilvervisje. De beestjes zijn lichtschuw en vooral ’s nachts en op donkere plekken actief. Ze voeden zich met organisch materiaal, zoals vezels in papier. 

De eitjes worden in kleine groepjes afgezet op een geschikte voedingsbodem of in naden en kieren waar de larven na drie tot zes weken uitkomen. Een papiervisje kan twee tot acht jaar oud worden.

Wering na bestrijding

Voorafgaand aan de bestrijding van het zilvervisje of papiervisje is het noodzakelijk om ook weringmaatregelen te nemen waardoor een nieuwe besmetting wordt voorkomen. Fotoalbums, boeken, papieren, postzegelalbums e.d. dienen daarom allemaal gecontroleerd en uitgeklopt te worden en niet meer worden opgeslagen in kartonnen dozen, maar in plastic opbergboxen met een volledig afsluitbare deksel. Ook aangebroken pakken voedsel zoals bloem, meel e.d. dienen in afsluitbare potten opgeborgen te worden.

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Zilvervis / papiervis

zilvervisje zilvervisje zilvervisje zilvervisje schade door papiervisjes schade door papiervisjes papiervisje papiervisje

Tips en weetjes

  • ontwikkeling staat stil bij temperatuur lager dan 12 graden
  • levensduur 2 tot 4 jaar
  • ze komen niet uit bad-afvoer, wanden zijn te glad
  • zilvervisjes in vochtige ruimte, papiervisjes in droge ruimte

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.