Last van een wespennest? 

Ontdekt u een wespennest dan is het niet verstandig om dit wespennest zelf te bestrijden. Wespennesten worden meestal gebouwd in een spouwmuur, tussen dakpannen/dakbeschot, op zolder, in struiken of in de grond. Het wespennest is, in de periode mei t/m oktober, dermate groot dat de kans aanwezig is dat u wordt gestoken omdat de wespen het wespennest zullen verdedigen. Laat een wespennest bestrijden door gediplomeerde en ervaren wespenbestrijders. 

***   100% garantie op de bestrijding van het wespennest

***   bereikbaar van 8.00 uur tot 21.00 uur, ook in het weekend

***   stuur ons een mail en u wordt z.s.m. teruggebeld

***   OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in wespenbestrijding

Last van een wespennest? 

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Wespennest verwijderen of bestrijden

Ontdekt u een wespennest in of rondom uw huis of bedrijf dan is het verstandig om het wespennest zo snel mogelijk te laten bestrijden/verwijderen. Wespennesten worden meestal gebouwd in een spouwmuur, tussen dakpannen/dakbeschot, op zolder, in struiken of in de grond. 

OBDN> snel, betaalbaar en u vind altijd een collega dichtbij huis voor de bestrijding van uw wespennest! 

Altijd 100% garantie op de bestrijding van het wespennest!!! 

OBDN is het grootste samenwerkingsverband in Nederland waarbij 65 ongediertebestrijders zich hebben aangesloten. Neem direct contact op en zij zijn binnen 24 uur ter plaatse om het wespennest te verwijderen of te bestrijden tegen betaalbare kosten! 

Onze ervaren en gediplomeerde bestrijders zijn geheel beschermd en gebruiken speciale apparatuur waarmee het bestrijdingsmiddel in het wespennest wordt aangebracht. De in- en uitvliegende wespen nemen dit gif mee het nest in, waardoor de andere wespen, de koningin en het broed uitsterft. Natuurlijk let onze specialist goed op dat de veiligheid voor mens en (huis)dier gewaarborgd is tijdens het verwijderen van het wespennest en/of de bestrijding van de wespen. Indien mogelijk wordt het wespennest  verwijderd.

Soorten wespen

In Nederland zijn de meest voorkomende wespen die overlast bezorgen de Duitse wesp of de gewone wesp. Een andere wespensoort is de hoornaar, het grote broertje van de wesp. Vaak worden wespen en bijen met elkaar verward. Een wespennest verwijderen of een bijenkolonie wegvangen vraagt om een geheel andere aanpak.

Leefwijze van de wesp

Wespen behoren tot de sociaal levende insecten, wat wil zeggen dat ze in meer of minder grote groepen bij elkaar leven. De nestgrootte varieert van 500 stuks tot 50.000 exemplaren in één nest. Een wespennest treft men meestal op een beschutte plaats aan in schuren, muurholten, spouwmuren, onder het dak, in struiken of in de grond. Op sommige plekken kunnen wij het wespennest verwijderen

Lees meer

De wesp heeft behoefte aan suikers en haalt dit grotendeels uit de natuur, maar ook vloeibare zoete voeding (limonade, stroop e.d.) is zeer gewild. Daarom houdt de wesp zich ook op in de buurt van mensen. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat de wesp vrij agressief is en snel aanvalt. De steek van een wesp is zeer pijnlijk en kan gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor het gif. Jaarlijks sterven er in Nederland 6 mensen aan de gevolgen van een wespensteek. 

Elk jaar is er dezelfde cyclus van totstandkoming en einde van een wespennest; de koningin wordt in het najaar bevrucht en maakt in het voorjaar een nest (meestal een klein bolletje). Daar legt ze eieren in die na circa een maand uitkomen. De werksters die uit de poppen komen, nemen het werk van de koningin over en bouwen het nest verder uit, Zij zorgen voor voedsel en het gebroed. De koningin verlaat het nest dan niet meer en legt alleen nog maar eieren. De werksters leven gemiddeld 7 weken. In augustus/september worden er mannetjes geboren en kort daarna vruchtbare wijfjes. Zij verlaten het nest om te paren. De mannetjes sterven vrijwel direct na het paren. In de loop van het najaar sterven alle inwoners (plus de koningin) van het wespennest. Het oude nest wordt niet meer gebruikt. De jonge bevruchte wijfjes zoeken een schuilplek om te overwinteren en stichten in het voorjaar weer een nieuwe kolonie.

Kenmerken: de Duitse of gewone wesp is 10 tot 15 mm lang en de koninginnen tot circa 20 mm. Ze zijn geel/zwart van kleur en kenmerkend is de zgn. wespentaille (het smalle gedeelte tussen voor en achterlijf).

De hoornaar is in tegenstelling tot de gewone wesp niet snel agressief tegen mensen, maar een steek is wel pijnlijker. De hoornaar is bijna twee keer zo groot als een gewone wesp. Hij is minder geïnteresseerd in zoetigheid en vangt vooral andere insecten zoals bijen en libellen. De nesten van hoornaars zijn kleiner (zo’n 1000 exemplaren) en worden meerdere jaren bewoond door telkens een nieuwe kolonie, want ook de hoornaar leeft slechts één seizoen. De nesten treft men meestal in een boomholte, nestkastje, in de grond, onder daken of vrij hangend in een boom of struik aan. Dit is afhankelijk van het soort hoornaar.

Kenmerken: de hoornaar is ca. 30 mm lang en de koningin nog groter. Ze heeft een roodbruine kop en borststuk en maakt een fel vlieggeluid (gonzen).

De bijen die in Nederland voorkomen zijn voornamelijk de honingbijen. Het voedsel van de honingbij bestaat uit stuifmeel en nectar van bloemen. Vliegend van bloem naar bloem zorgen zij voor de bestuiving van planten en cultuurgewassen en zijn ze dus heel nuttige dieren. Ook zijn zij in principe niet gevaarlijk voor mensen, of ze moeten worden aangevallen. Bijen zijn bruin-zwart van kleur.

De koningin zorgt voor het voortbrengen van het nageslacht. Als zich voldoende jonge koninginnen in het nest hebben ontwikkeld, verlaat de oude koningin met een gedeelte van het bijenvolk het nest om op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Dit is duidelijk te zien, want men treft dan een hele zwerm bijen op elkaar gepropt aan in bomen. Vaak blijft een zwerm niet lang op een plek zitten en zal het na een aantal uur of een paar dagen weer verder trekken. Omdat de bij heel nuttig is en vaak geen overlast vormt, laten we een zwerm bijen graag met rust. Imkers zijn vaak op zoek naar bijenvolken en die vernemen het graag als er ergens een zwerm hangt. Alleen als de zwerm niet te verwijderen is en niet uit zichzelf verdwijnt, of op een ongelukkige plaats zit wat gevaar kan opleveren voor de omgeving, kan de zwerm bestreden worden.

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Wesp

Wespennesten verwijderen Wespennesten verwijderen Hoofdfoto 2 wespennest verwijderen Hoofdfoto 2 wespennest verwijderen Wespennest verwijderen Wespennest verwijderen wespennest in nok van dak wespennest in nok van dak doorsnede wespennest doorsnede wespennest larven van de honingbij larven van de honingbij koningin bouwt wespennest koningin bouwt wespennest hoornaar hoornaar honingbij honingbij bijen zwerm bijen zwerm

Tips en weetjes

  • een wespennest wordt nooit 2 keer gebruikt 
  • een groot wespennest bestaat uit 10.000 tot 50.000 wespen
  • alle wespen sterven in de herfst, behalve de koningin 
  • jaarlijks sterven er 6 mensen aan een wespensteek in Nederland

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.