Steenmarter verjagen: OBDN is gespecialiseerd in het verjagen van steenmarters. 

Marters maken veel lawaai, veroorzaken stankoverlast en richten aanzienlijke schade aan gebouwen en  auto’s aan. Steeds vaker komt de oprukkende steenmarter negatief in het nieuws door overlast in huizen en auto’s. Verjagen is de oplossing. 

Dankzij de landelijke spreiding vindt u altijd een OBDN collega dicht bij u in de buurt om de steenmarter te verjagen of te vangen.

Steenmarter verjagen: OBDN is gespecialiseerd in het verjagen van steenmarters. 

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Verjagen van marters  

In Nederland is de steenmarter een beschermde diersoort en mag hij dus niet bestreden worden. Verjagen van steenmarters mag echter wel. Ze kunnen gevangen worden, waarna goede weringmaatregelen genomen moeten worden om de steenmarter buiten te houden. De OBDN bestrijder kan u van de steenmarter afhelpen door een gedegen aanpak van het probleem en het nemen van weringmaatregelen.

Soorten marters

De in Nederland meest voorkomende soort die voor overlast zorgt is de steenmarter.

Leefwijze van de steenmarter

De steenmarter is een roofdier dat voornamelijk in het oosten van het land voorkomt, maar zich steeds meer over Nederland  verspreidt. De marters zijn vooral ’s nachts actief. Overdag zoeken ze vaak een rustige plek op. In de zomer zijn dat hopen takken, greppels en holle bomen en in de winter spouwmuren, funderingen, zolders en kelders. 

Lees meer

De steenmarter verkiest een leven in open loofbossen, aan bosranden en rotsachtige gebieden, maar trekt steeds meer naar dorpen en steden. Daar maken marters hun hol in zolders en schuren, waarbij ze veel schade toebrengen aan rietkappen en bouw- en isolatiemateriaal. Daarnaast heeft de steenmarter een voorkeur om in het motorgedeelte van auto’s aan kabels te knagen omdat die vaak visolie bevatten. Kortom, overlast waar niemand op zit te wachten.

Ze maken veel geluid als ze binnenshuis rondlopen en hun jongen maken hoge piepgeluiden. Ze gebruiken vaak een vaste plek bij hun slaapplaats voor hun behoeften en eten hun prooien binnenshuis en laten restanten liggen. Dit kan stankoverlast veroorzaken. 

De steenmarter wordt vaak voor een kat of kleine vos aangezien door zijn uiterlijke kenmerken. Een volwassen exemplaar is 40 tot 50 cm lang, weegt tussen de 1,1 tot 2,5 kg en heeft een staart van ± 25 cm lang. Ze zijn bruin van kleur met een grijs/witte vlek op hun keel en borst waar een donkere streep doorheen loopt. Ze hebben relatief korte poten en hebben een eigen huppelende manier van lopen. 

Het zijn goede zwemmers en klimmers en ze kunnen sprongen tot 1,5 m hoog maken. Ondanks de geringe lengte is de steenmarter heel flexibel en kan hij zich door openingen van 5 tot 7 cm in doorsnee wurmen. Hun uitwerpselen zijn 4 tot 8 cm lang en 0,5-1 tot 5 cm dik en lijken op worstjes met een gedraaide punt in de vorm van een vraagteken. In de vrije natuur zijn het vleeseters maar ze eten ook vruchten en eieren. De paartijd is in het midden van de zomer en de jongen worden pas in de lente, het jaar erop, geboren. De steenmarter krijgt gemiddeld 5 jongen die na de geboorte 8 weken lang gezoogd worden. Na 8 tot 10 weken verlaten de jongen het nest.

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Steenmarter

steenmarter steenmarter steenmarter steenmarter steenmarter tussen motorblok van auto steenmarter tussen motorblok van auto

Tips en weetjes

  • de steenmarter is een roofdier
  • de steenmarter is beschermd en mag niet worden gevangen
  • inmiddels in grote delen van het land gesignaleerd 

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.