Bestrijding van zwam of schimmel? 

Vocht is een grote vijand voor gebouwen. Een hoge vochtigheidsgraad is niet alleen aantrekkelijk voor ongedierte maar ook voor een andere ongenode gast, de zwam. Dit is de meest voorkomende schimmelsoort in gebouwen. Zwammen kunnen enorme schade aanrichten aan zowel hout als steen/beton. Wilt u de zwam bestrijden? 

U vindt altijd een van onze OBDN collega’s dicht bij u in de buurt. Zij kunnen snel en op een vakkundige en veilige wijze de bestrijding van de zwam in huis uitvoeren.

Bestrijding van zwam of schimmel? 

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Bestrijding van zwammen

De bestrijding van zwammen of schimmels slaagt alleen als de aantasting gestopt wordt en nieuwe aantasting wordt voorkomen. De OBDN-bestrijder voert een uitvoerige inspectie uit om te bepalen welke bouwkundige maatregelen genomen moeten worden en behandelt aangetaste/nieuwe delen met een zwamwerend middel. Er wordt tijdens de bestrijding goed op gelet dat de veiligheid voor mens en (huis)dier gewaarborgd is. 

Soorten zwammen

De meest in Nederland voorkomende houtaantastende schimmels in gebouwen zijn de bruinrotschimmels; huiszwam en kelderzwam. Daarnaast is er ook nog de poriënzwam en plaatjeshoutzwam.

Leefwijze van zwammen

Als (nat) hout verkleurt, bruin en zacht wordt, is een zwam hiervan meestal de oorzaak. De draagkracht van het hout zal door de zwam verminderen met als gevolg dat het hout scheuren  gaat vertonen en kan gaan doorzakken. Ook vochtige stenen muren kunnen worden aangetast door zwammen. De zwam baant zich met zijn schimmeldraden een weg door het hout of steen/beton waardoor de constructie verzwakt. De oorzaken van het vochtprobleem kunnen variëren van onvoldoende ventilatie, optrekkend vocht en doorslaand vocht tot niet opgemerkte lekkages.

De schade kan ertoe leiden dat vervanging en/of bestrijding noodzakelijk is om het voortbestaan van het gebouw te waarborgen.

Lees meer

De huiszwam is een van de meest voorkomende en schadelijkste houtaantastende schimmels. In de meeste gevallen begint de aantasting dicht bij de grond in vloerdelen en balken van ruimtes die slecht geventileerd zijn. De huiszwam kan zowel loof- als naaldhout snel en volledig vernietigen. Ook kan spaanplaat, triplex, papier en textiel aangetast worden.

De huiszwam heeft wit, watachtige schimmeldraden die geel en grijs/olijfgroen tot violet kunnen kleuren. Uit deze schimmeldraden, die zich ver kunnen uitbreiden, vormen zich potlooddikke schimmelstrengen die zelfs dwars door metselwerk en isolatiemateriaal heen dringen om vocht te transporteren.  Via deze draden voert de schimmel zelf het benodigde vocht aan en kan het houtvochtgehalte hier zelfs tot 40% mee stijgen. Hierdoor kan de schimmel, als deze zich eenmaal in hout heeft gevestigd, naast nat hout op den duur ook droog hout aantasten.

De kelderzwam: dit is een veelvoorkomende schimmel, die zowel rondhout als gezaagd hout aantast. De zwam ontwikkelt zich alleen in hout als dit te vochtig is. Dit is met name in balken en delen van vloeren op de begane grond. Dit gebeurt vooral als het vloerhout te nat is verwerkt of als het vocht kan opnemen uit de grond of muren door onvoldoende ventilatie. De kelderzwam veroorzaakt bruine rot, waarbij op het houtoppervlak donkerbruine tot zwarte strengen gebundelde schimmeldraden zijn gevormd die vaak waaiervormig zijn vertakt. De kelderzwam tast de celwanden van het hout aan en breekt hierbij de cellulose af. De sterkte van het hout neemt hierdoor snel af. De optimale temperatuur voor de zwam is ongeveer 21°C. Vanaf 35°C treedt nog geringe groei op en onder de 0°C stopt de groei. De zwam is echter langdurig bestand tegen temperaturen tot -30°C.

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Schimmel / Zwam

kelderzwam kelderzwam Omschrijving foto Omschrijving foto herstelreparatie na bestrijding huiszwam herstelreparatie na bestrijding huiszwam

Tips en weetjes

  • onder 0  graden en boven 35 graden stopt de groei  

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.