Ziet u ratten door de tuin lopen? Hoort u geluiden tussen het verlaagd plafond? Wanneer u last heeft van ratten, is het verstandig om de bestrijding van dit ongedierte over te laten aan de experts van OBDN. Een eerste inspectie maakt duidelijk met welke rattensoort u te maken heeft. Wij adviseren u over de bestrijding van de ratten en starten direct met een bestrijdingsactie indien dit noodzakelijk is.
Onze gediplomeerde OBDN-collega’s zijn verspreid over het hele land. Voor ratten bestrijding zit u goed bij OBDN: snel – vakkundig - voordelig & altijd een collega bij u in de buurt.
BEL DIRECT *** 085 - 029 85 13 *** (lokaal tarief)
Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag
Bij een rattenbestrijding is het belangrijk om te weten om welke rattensoort het gaat. De bestrijding van de zwarte rat verschilt veel met de bestrijding van bruine ratten. Na een eerste inspectie weten onze experts direct met welke rattensoort ze te maken hebben.
Bij het bestrijden van de zwarte en bruine rat wordt gebruik gemaakt van veilige rattenkisten, rattenklemmen en de juiste bestrijdingsmiddelen. Naast bestrijding is wering een vereiste, goede hygiëne en het afdichten van openingen, gaten en kieren is noodzakelijk.
In Nederland hebben we voornamelijk te maken met de bruine rat of de zwarte rat. In waterrijke streken in land- en tuinbouwgebieden komen de woelrat, muskusrat en beverrat voor.
De meest voorkomende ratten die overlast veroorzaken zijn de bruine rat en de zwarte rat. Ratten kunnen ziektes overbrengen (o.a. de ziekte van Weil) door hun keutels en urine en veroorzaken ernstige knaagschade aan gebouwen, kabels en buizen. Het gevaar van ratten wordt vaak onderschat.
Lees meerDe bruine rat kan zich als geen ander aanpassen aan de omgeving of dat nu op het platteland is of in de stad. Daar waar genoeg voedsel aanwezig is, leeft de rat. Hij is een alleseter en kan goed zwemmen en graven, wat de reden is dat deze ratten zich veel in de buurt ophouden van sloten waar ze hun nesten in diepe holen maken. Ook kunnen ze het prima vinden tussen struiken, openhaardhout, riolen, mestputten, vuilstortplaatsen en kruipruimten. Als het er maar vochtig en niet al te warm is. Vaak een ideale plek dus op boerderijen en in gemeenteplantsoenen en de achtertuin waar ze vlak bij voedselbronnen leven. Vooral (huis)dieren, in een kooi in de tuin, met voldoende voer en water aanwezig versterken de ideale leefomgeving.
Kenmerken: de bruine rat is lichtbruin van kleur met een lichtere buik. Hij bereikt een maximum lengte van 30 cm, is fors (600 gram) met grote oren en een stompe neus. De bruine rat ziet slecht en verplaatst zich daarom steeds over dezelfde weg. Dit spoor is herkenbaar omdat de rat een smeerspoor hierop achterlaat.
Per jaar kan een bruine vrouwtjesrat wel 15 keer een nest hebben. Eén nest van de bruine rat kan wel 10 jongen bevatten die op hun beurt na 3 maanden alweer geslachtsrijp zijn. Slechts één rattenpaar kan dus binnen een jaar een groot aantal nakomelingen voortbrengen, die op hun beurt weer voor een groot aantal zorgen. Zo kan binnen afzienbare tijd een rattenplaag ontstaan.
Ook de zwarte rat wordt zowel aangetroffen op het platteland als binnen de bebouwde kom. In tegenstelling tot de bruine rat leeft de zwarte rat op droge plekken. Vandaar dat ze vooral binnen gebouwen worden aangetroffen. Zij maken hun schuilplekken van o.a. textiel en papier op hoge, moeilijk bereikbare plaatsen.
Kenmerken: De zwarte rat is blauwgrijs tot zwart van kleur. Hij bereikt een maximum lengte van 24 cm waarbij als extra kenmerk geldt dat de staart langer is dan het lichaam. Het lichaam is slank (max. 250 gram) en heeft grote oren en een vrij spitse neus. De zwarte rat ziet slecht en verplaatst zich daarom steeds over dezelfde weg. Dit spoor is herkenbaar omdat de rat een smeerspoor hierop achterlaat.
Per jaar kan een zwarte vrouwtjesrat 3 tot 6 keer een nest hebben. Eén nest van de zwarte rat varieert van 1 tot wel 16 jongen die op hun beurt na 3 maanden alweer geslachtsrijp zijn. Slechts één rattenpaar kan dus binnen een jaar een groot aantal nakomelingen voortbrengen, die op hun beurt weer voor een groot aantal zorgen. Ook deze soort kan dus binnen afzienbare tijd een rattenplaag laten ontstaan.
De bruine en zwarte rat veroorzaken vooral knaagschade een kabels en buizen en kunnen ziekten overbrengen door het besmetten van voedselvoorraden en water met hun ontlasting. Ook de rattenvlo die zich op het lichaam van de rat bevindt kan ziektes overbrengen.
De woelrat is een goede zwemmer en graver en komt veel voor in waterrijke tuin- en landbouwgebieden. Deze ratten graven holen aan slootkanten met uitgebreide gangenstelsels. Hun voedsel bestaat uit de ondergrondse plantendelen van bol- en knolgewassen en wortels.
Kenmerken: de woelrat is grijsbruin tot zwart van kleur. Hij bereikt een lengte van 15-22 cm, heeft een gedrongen bouw met in de vacht verborgen oren en ogen en een stompe snuit.
Per jaar kan een woelratvrouwtje 3 tot 4 nesten hebben. Ieder nest bestaat uit gemiddeld 5 jongen die na 3 maanden alweer geslachtsrijp zijn. Slechts een rattenpaar kan binnen een jaar een groot aantal nakomelingen voortbrengen.
Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!
OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt.
Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.