Last van motten? OBDN adviseert en is gespecialiseerd in de bestrijding van motten

Als u kleding of een opgeslagen tapijt uit de berging haalt en merkt dat er allemaal gaatjes in zitten, is er een grote kans dat motten hier de oorzaak van zijn. Ook als u geelachtige motten in huis ziet rondvliegen. Om te voorkomen dat er nog meer schade aangericht wordt, is het nodig om de motten te bestrijden. 

Onze OBDN-collega’s zijn verspreidt door Nederland. U vindt daarom altijd een expert bij u in de buurt voor een inspectie en de bestrijding van motten. OBDN–snel, vakkundig, vertrouwd en voordelig.

Last van motten? OBDN adviseert en is gespecialiseerd in de bestrijding van motten

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Bestrijding van motten

Bij een goede bestrijding van motten worden de broedplaatsen door de OBDN bestrijder opgespoord en opgeruimd. Alle mogelijke schuilplaatsen worden behandeld. Uiteraard is de veiligheid voor mens en (huis)dier tijdens de bestrijding gewaarborgd.

Soorten motten

In Nederland komen veel soorten motten voor. De kleermot en de pelsmot zijn de meest voorkomende motten die schade aanrichten binnenshuis. De vruchtmot tast voedselvoorraden aan.  

Leefwijze van de mot

Er zijn verschillende soorten motten die niet alleen schade kunnen aanrichten aan goederen die uit wol, bont of leer bestaan, maar ook aan voedingsmiddelen die lang opgeslagen zijn. De schade wordt overigens niet door de vliegende mot zelf aangericht maar door de larven van de mot. De aantasting van materialen vindt plaats op donkere, rustige plaatsen zoals in kasten, dozen met oude kleding, en vloerkleden.  Motten geven de voorkeur aan textiel met vetvlekken of transpiratievlekken. 

Lees meer

Het motwijfje legt (in de periode juli/augustus) circa 50 tot 100 kleine ovale eitjes op stoffen (wol, bont, veren en leer), die als voedsel dienen voor de wormachtige larven. De eitjes komen al na ruim een week uit. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en voedsel zijn de larven na 4 tot 10 maanden volgroeid, waarna ze gaan verpoppen en na een aantal weken als volwassen motten tevoorschijn komen. Het hele jaar door kan de mot, in verschillende stadia van ontwikkeling, binnenshuis aangetroffen worden.

De kleermot

De kleermot komt in Nederland alleen binnenshuis voor en niet in de vrije natuur. Ze vliegen alleen ’s avonds. De kleermot is 6 tot 8 mm, met strokleurige vleugels en geen markeringen. De wormachtige larven zijn tot 10 mm lang, crèmewit van kleur en met een bruine kop. De mottenlarven maken onregelmatige gaten in stoffen.

De pelsmot

De pelsmot leeft in tegenstelling tot de kleermot wel in de vrije natuur. De pelsmot is van de kleermot te onderscheiden door de drie donkere stippen die de pelsmot op zijn voorvleugels heeft. Ze worden vooral aangetroffen in geïmporteerd dierlijk textiel. De pelsmot is ± 8 mm lang, donker bruingeel van kleur met drie vage stippen op de voorvleugels. De wormachtige larven zijn tot 10 mm lang en crème wit van kleur. Ze maken wat meer regelmatige gaten in stoffen dan de kleermot.

De vruchtmot

Een andere mot die schade kan aanrichten aan voedingsmiddelen is de vruchtmot (of Indische meelmot). Deze vliegt ’s avonds rond en wordt vooral aangetroffen waar producten bij een juiste temperatuur (17°C)  te lang zijn blijven liggen. Ze leggen hun eitjes in voedingswaren, waarna de larven zich tegoed doen aan het voedsel en zich daarna terugtrekken in een holte om te verpoppen.

Het vruchtmotwijfje

Het vruchtmotwijfje legt tot 400 eitjes in voedingswaren zoals granen, meel, kruiden, chocolade en in honden- en kattenbrokken. De rupsen produceren zijde en maken een zijden web. De motten kunnen zich in 28 dagen volledig ontwikkelen (van rups in mot) bij een temperatuur van 30°C en een luchtvochtigheid van 70%. Bij een lagere temperatuur en luchtvochtigheid duurt dit langer.

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Mot

kleermot met eitjes kleermot met eitjes kleermot kleermot

Tips en weetjes

  • kleermotten worden aangetrokken door zweet- en vetvlekken
  • alleen de larve zorgt voor de schade

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.