Motmuggen bestrijden: eerst op zoek naar de oorzaak

Motmuggen worden meestal aangetroffen in de keuken, badkamer en wc. De motmug, ook wel motvliegje of rioolvlieg genoemd, legt zijn eieren in vervuild troebel water en in vochtig organisch materiaal. Deze voedingsbodems vindt men in riolen, regenpijpen, wc’s en in de aflopen en overlopen van gootstenen. Bij grote overlast is motmuggen bestrijding wellicht noodzakelijk. Het belangrijkste is dat de bron wordt opgespoord.

Uw OBDN-collega kan u hierbij helpen. U vindt altijd een gediplomeerde ongediertebestrijder bij u in de buurt, die u kan adviseren hoe een motmuggen bestrijding kan worden uitgevoerd.

Motmuggen bestrijden: eerst op zoek naar de oorzaak

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Bestrijding van motmuggen

De motmug is een nuttig diertje, maar in grote aantallen zijn ze hinderlijk en kunnen ze vanuit hun broedplaatsen schadelijke bacteriën op de mens overbrengen. De OBDN bestrijder kan op vakkundige wijze de motmuggen bestrijden en kan u adviseren over preventieve maatregelen die u moet nemen om een nieuwe motmuggenplaag te voorkomen.

Soorten motmuggen

De in Nederland meest voorkomende soorten zijn de Tinearia alternata of Clogmia albipunctata.

Leefwijze van de motmug

Overdag rusten de motmuggen binnenshuis in de schaduw, op muren van de douche en in de nabijheid van sanitaire buizen. Ze worden ’s avonds actief rond resten van organisch materiaal. In tegenstelling tot andere muggen steekt een motmug niet en is het een nuttig dier voor het leefmilieu.

Lees meer

De motmug, ook wel motvliegje of aalputmotje genoemd, legt zijn eieren in vervuild troebel water en in vochtig organisch materiaal. Deze voedingsbodems vindt men in riolen, regenpijpen, wc’s en in de aflopen en overlopen van gootstenen. Dit beestje met z’n kenmerkende silhouet is makkelijk te herkennen en lijkt op een stoffig klein donker driehoekje. 

Zowel de motmug als hun larven voeden zich met bacteriën en schimmels die aanwezig zijn in afvoerbuizen. Ze kunnen niet steken en richten ook geen directe schade aan maar in grote getale zijn ze wel hinderlijk. Ze hebben soms de neiging om bij de mens in de neus of oren te kruipen als ze slapen en kunnen schadelijke bacteriën en andere micro-organismen overbrengen. Daarom is bestrijding van motmuggen noodzakelijk.

Kenmerken: de motmug is 3-5 mm lang,  donker van kleur en heeft grote behaarde vleugels. Deze vleugels, groter dan het lichaam, zijn in rust in hartvorm over het lichaam gevouwen met de kop naar onder. Daaraan zijn ze makkelijk te herkennen. Het zijn geen goede vliegers en daarom kruipen ze veel over muren rond of maken korte springerige vluchtjes. 

Een vrouwtjesmotmug legt 10 tot 200 minuscule kleine eitjes in hoopjes in organisch afval. De larven zijn pootloos en wormachtig. Een motmug leeft gemiddeld 1 tot 3 weken (waarvan 2 als volwassen dier).

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Motmug

motmug motmug motmug motmug motmug motmug

Tips en weetjes

  • tot 200 eitjes per dag, binnen 20-40 uur komen de eitjes uit
  • oplossen van de oorzaak is noodzakelijk, bestrijden alleen helpt niet
  • eitjes worden afgezet in organisch materiaal en schimmels

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.