Last van kevertjes? OBDN helpt u bij het opsporen en de bestrijding van keverssoorten.

Harige kleine beestjes op muren of ronde gaatjes in kleding en (verpakte) voedingsmiddelen? Dan heeft u vast te maken met tapijt- of broodkevers. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat deze kevers geen plaag worden, want ze kunnen behoorlijk veel schade aanrichten. Bestrijden is dan de beste oplossing. Om u daarbij te helpen, is er altijd een van onze OBDN-collega’s dicht bij u in de buurt die op een snelle, vakkundige veilige wijze de keverbestrijding voor u uitvoert.

Last van kevertjes? OBDN helpt u bij het opsporen en de bestrijding van keverssoorten.

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Bestrijding van kevers

Het zijn niet de kevers zelf die schade aanrichten, maar hun larven. Zij vreten gaten in allerlei organisch materiaal of zetmeel houdende voedingswaren. Zijn de insecten eenmaal in huis, dan is het van belang dat zowel de kevers als de larven op een juiste manier worden bestreden om een plaag te voorkomen. Daarnaast is goede preventie noodzakelijk als aanvulling op de bestrijding.

Soorten kevers

Afhankelijk van waar de schade wordt aangetroffen heeft u meestal te maken met de tapijtkever, pelskever of broodkever.

Leefwijze van kevers

De tapijtkever 

De tapijtkever bevindt zich in de zomer in het algemeen buiten in de natuur, waar hij leeft van stuifmeel en nectar. In de winter gaan deze kevers op zoek naar een overwinterplaats en trekken ze vaak gebouwen in. 

Lees meer

De omstandigheden binnenshuis zijn ideaal voor de larve van de tapijtkever die zich voedt met allerlei textielsoorten, leer, bont, veren, opgezette dieren en ingedroogde etensresten. 

Kenmerken tapijtkever

De kever is een kleine ovaalvormige tor met een lengte van 1 tot 5 mm. De dekschilden zijn dofgekleurd met wit, gele, bruine/grijze en zwarte vlekken. De larven zijn goudbruin van kleur en behaard met aan het achterlijf enkele bosjes langere haren. Ze zijn 4 tot 5 mm lang. Binnenshuis treft men de larven aan in de buurt van textiel (tapijt, kledingkasten). Buitenshuis worden ze vooral aangetroffen in lege vogelnesten en oude wespen- en bijennesten waar ze zich voeden met dood dierlijk materiaal. 

De pelskever 

De pelskever heeft dezelfde leefwijze als de tapijtkever. Ze zijn gespecialiseerd in het afbreken van haarproducten in de natuur, zoals bont, dons en veren. 

Kenmerken pelskever

De kever is langgerekt en ovaal van vorm en 4 tot 5 mm lang en donkerbruin tot zwart van kleur met op het halsschild en midden op de dekschilden een witte vlek. De larven zien er hetzelfde uit als die van de tapijtkever, maar zijn wat langer (tot 12 mm). De eitjes worden buitenshuis in muizen- en vogelnesten gelegd. In huis kunnen pelskevers hun eitjes in wollen stoffen leggen en overal waar maar voedsel voor de larven te vinden is, bijvoorbeeld in naden tussen vloerplanken, panelen en andere plekken waar wollen pluisjes kunnen verzamelen.

De broodkever 

De broodkever leeft en plant zich voort in zetmeel houdend vast voedsel, zoals brood, beschuit, gedroogde bonen, macaroni/spaghetti en honden/kattenvoer. Kenmerkend zijn hierbij de ronde gaatjes in de producten of de verpakking. Dit zijn de uitvliegopeningen van de kevers die als larve in het product hebben gezeten, zich daar tegoed aan hebben gedaan en eenmaal volwassen als kever eruit zijn gekomen. In de meelachtige producten kunnen cocons (geelachtig 3 tot 4 mm) zitten. Meestal zetten deze cocons tegen de wanden of bodem van het verpakkingsmateriaal. De aangetaste voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor consumptie. 

Kenmerken broodkever

Ze zijn bruin tot roodbruine torretjes die 2 tot 4 mm lang zijn. Het halsschild bedekt de kop als een soort monnikskap en de dekschilden vertonen hele fijne lengtestrepen. De ontwikkelingsduur van een ei tot kever duurt gemiddeld 7 maanden, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij 30 °C is de ontwikkelingsduur slechts 1 maand, Bestrijding van de kevers is dan aan te raden.

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Kever

tapijtkevers op textiel tapijtkevers op textiel tapijtkever tapijtkever pelskever pelskever broodkever broodkever larve tapijtkever larve tapijtkever

Tips en weetjes

  • 40% van alle insecten zijn kevers
  • de larve van de tapijtkever richt de schade aan
  • grootste kever in Nederland is ruim 8 cm
  • een broodkever wordt vaak verwisseld met een houtwormkever

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.