Kakkerlakken bestrijden door OBDN; snel, veilig en vakkundig

Wanneer u in zonnige oorden op vakantie bent geweest, is de kans groot dat u weleens kakkerlakken bent tegengekomen. Naast het meereizen in de bagage van toeristen worden kakkerlakken tijdens transporten in dozen en containers wereldwijd verspreid via het internationale handelsverkeer. Een kakkerlak kan in één jaar voor tienduizenden nakomelingen zorgen.

OBDN helpt u de kakkerlakken op te sporen en te bestrijden voordat ze een enorme plaag worden. Vakkundig, veilig en voordelig. U vindt altijd een van onze 65 OBDN-collega’s bij u in de buurt!

Kakkerlakken bestrijden door OBDN; snel, veilig en vakkundig

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Bestrijding van kakkerlakken

Kakkerlakken richten nauwelijks vraatschade aan maar verontreinigen voedselbronnen met hun uitwerpselen waardoor bacteriën en daarmee ziektes (salmonella) verspreid worden. De OBDN bestrijder pakt de overlast vakkundig aan met behulp speciale apparatuur en de juiste bestrijdingsmiddelen. Weringsmaatregelen zijn belangrijk om een nieuwe plaag te voorkomen. Met behulp van feromoonvallen wordt gecontroleerd of er kakkerlakken aanwezig zijn. Tijdens het bestrijden van de kakkerlakken waarborgen wij de veiligheid voor mens en (huis)dier.

Soorten kakkerlakken

In Nederland is de meest voorkomende soort de Duitse kakkerlak. Daarnaast komen ook de Oosterse kakkerlak en de Amerikaanse kakkerlak voor.

Leefwijze kakkerlakken

Kakkerlakken zijn lichtschuwe insecten die leven in warme, vochtige omgevingen waar voldoende voedsel voor hun aanwezig is. Ze komen vooral voor in centraal verwarmde gebouwen, woningen, levensmiddelenbedrijven, bakkerijen, hotels, restaurants, ziekenhuizen en vuilstortplaatsen. Wanneer ze eenmaal binnen zijn, verspreiden ze zich makkelijk door het hele gebouw. Omdat ze zich nauwelijks laten zien als het licht is, worden ze vaak pas opgemerkt als ze in grote aantallen zijn.

Lees meer

Duitse kakkerlak

De Duitse kakkerlak kan zich snel (over gladde oppervlakten) voortbewegen en bij hoge temperaturen ook vliegen. Als ze binnen in een gebouw zijn, zoeken ze een warme (25-32°C), donkere, vochtige schuilplaats op. Ze worden aangetroffen onder en achter keukenkastjes, oven, koelkast en verwarmingsapparatuur, in putjes, naden en kieren en bij warmwaterleidingen. Het zijn alleseters met een voorkeur voor zoet, koolhydraat- en vochtrijke voedingsmiddelen en afval. Ze eten ook dode dieren en uitscheiding van mens en dier. Bij gebrek aan voedsel eten ze ook papier, leer en dergelijke. Een Duitse kakkerlak kan 10 tot 40 dagen zonder voedsel leven.

Kenmerken: ze zijn 10-15 mm lang en strogeel tot lichtbruin van kleur met 2 zwarte lengtestrepen op de borstschild en lange antennes op hun kop. De mannetjes hebben vleugels tot het achterlijf. Ze leven gemiddeld 8 maanden.

Duitse kakkerlakwijfjes produceren 4-8 eipakketjes die gedurende 2 tot 5 weken (afhankelijk van de omgevingstemperatuur) aan het achterlijf wordt gedragen. Vlak voordat de larven uitkomen wordt het eipakket afgezet. Een eipakket bevat gemiddeld 30 eitjes. Een Duitse kakkerlakkenechtpaar kan in één jaar voor tienduizenden nakomelingen zorgen.

Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak (ook wel bakkerstor genoemd) komt in Nederland veel minder voor dan de Duitse kakkerlak. Ze kunnen in tegenstelling tot de Duitse en Amerikaanse kakkerlak niet goed over gladde oppervlakten voortbewegen en ook niet vliegen. Men vindt ze op donkere, vochtige en iets koelere plaatsen (20-29°C) net als de Duitse kakkerlak en vooral ook in souterrains, kelders en kruipruimten. Hun voedsel bestaat uit hetzelfde als dat van de Duitse kakkerlak en ze kunnen 2 tot 4 weken zonder voedsel leven.

Kenmerken: ze zijn 21-28 mm lang en blauwzwart/kastanjebruin van kleur met 2 lange antennes op hun kop. Mannetjes hebben vleugels die 2/3 deel of meer van het achterlijf bedekken. Vrouwtjes hebben zeer kleine vleugels. Ze leven gemiddeld 1,5 jaar.

Oosterse kakkerlakwijfjes produceren 5-20 eipakketjes die op goed verscholen plaatsen na 5 dagen worden afgezet en afhankelijk van de omgevingstemperatuur na gemiddeld 3 maanden uitkomen. Een eipakket bevat gemiddeld 16 eitjes.

Amerikaanse kakkerlak

De Amerikaanse kakkerlak is de grootste kakkerlakkensoort die in Nederland voorkomt. Deze kakkerlak wordt hier zelden in woningen aangetroffen omdat deze soort behoefte heeft aan een hoge omgevingstemperatuur (28°C) en een hoge luchtvochtigheid die men niet snel in woningen aantreft. Ze houden zich binnen een gebouw op dezelfde plaatsen schuil als de Duitse en Oosterse kakkerlak, richten dezelfde schade aan en eten hetzelfde voedsel. De Amerikaanse kakkerlak kan 4 tot 6 weken zonder voedsel en kan daarom zelfs in een schone hygiënische omgeving overleven.

Kenmerken: ze zijn 28-44 mm lang (excl. antennes) en glanzend roodbruin van kleur. Mannetjes hebben vleugels die achter het achterlijf uitsteken. Bij vrouwtjes bedekken ze het achterlijf. Ze leven gemiddeld 2,5 jaar.

Amerikaanse kakkerlakwijfjes produceren gemiddeld 20-60 eipakketjes die op goed verscholen plaatsen na 6 dagen worden afgezet en afhankelijk van de omgevingstemperatuur na gemiddeld 6 weken uitkomen. Eén eipakket bevat gemiddeld 16 eitjes.

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Kakkerlak

Oosterse kakkerlak Oosterse kakkerlak kakkerlak met eipakket kakkerlak met eipakket feromoonval met Duitse kakkerlak in diverse stadia feromoonval met Duitse kakkerlak in diverse stadia Amerikaanse kakkerlak Amerikaanse kakkerlak

Tips en weetjes

  • Duitse kakkerlak komt uit Afrika en draagt eipakket met 30 eitjes
  • kakkerlakken zij al 350 miljoen jaar oud
  • zonder kop kan een kakkerlak nog 2 weken leven
  • alleseters, leven zelfs van postzegels, papiergeld en bier

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.