Last van houtworm? OBDN adviseert en is gespecialiseerd in houtworm bestrijding!

BEL DIRECT   ***  085 - 029 85 13  *** (lokaal tarief)

Vindt u gaatjes in het hout of vindt u regelmatig zaagsel op de vloer? Ziet u kleine ronde gaatjes in het hout? Dan is de kans groot dat u overlast heeft van de houtworm. Bestrijding van deze houtworm, ofwel de larve van de houtwormkever, kunt u het beste overlaten aan een gediplomeerde ongediertebestrijder. 

Onze OBDN-collega’s zijn verspreid door Nederland. U vindt daarom altijd een expert bij u in de buurt voor een inspectie en de bestrijding van de houtworm. Bel voor meer informatie of voor een afspraak. OBDN –snel, vakkundig, vertrouwd en voordelig.

Last van houtworm? OBDN adviseert en is gespecialiseerd in houtworm bestrijding!

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Houtworm bestrijding 

De houtworm is een houtaantastende kever die zich voornamelijk tegoed doet aan het spinthout (het zachte hout tussen de bast en het kernhout). Het korrelige boormeel is een teken dat er actieve larven in het hout aanwezig zijn. In dat geval zal houtworm bestrijding uitgevoerd moeten worden waarbij een grondige inspectie noodzakelijk is om te bepalen in hoeverre het hout aangetast is. Vervolgens wordt aangetast hout weggekapt en behandeld met een speciaal bestrijdingsmiddel. Uiteraard is de veiligheid van mens en (huis)dier hierbij gewaarborgd. 

Soorten houtwormkevers

In Nederland komen de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever (bonte knaagkever) het meest voor.

Leefwijze van de grote en gewone houtwormkever

De houtworm is een drooghoutboorder die gedroogd hout zoals naald- en loofhout (eiken, iepen, kastanje en grenen) zowel binnen als buiten gebouwen aantast. Vooral het hout van balkeinden en verbindingen wordt aangetast. Houtwormen zijn de larven van houtwormkevers, waarvan twee soorten veel voorkomen in ons land.

Lees meer

Grote houtwormkever

De grote houtwormkever, ook wel bonte knaagkever of doodskloppertje genoemd, komt in heel Nederland voor. In maart t/m juni komen de kevers uit het hout via de ronde uitvliegopeningen (2,5-4mm) en gaan paren of blijven binnen het houtwerk en paren in kraamkamers. Kort daarna legt het vrouwtje 40-60 eitjes op ruw hout en in naden en spleten in het hout. De larven van de bonte knaagkever boren zich bij voorkeur in hout dat enigszins vochtig en door schimmel aangetast is. Gemiddeld blijven ze 3 jaar in het hout voordat ze uiteindelijk als kever uit het hout komen. Het boormeel dat de larven achterlaten is grof en bevat bolvormige deeltjes.

Kenmerken van de grote houtwormkever

De grote houtwormkever heeft een lengte van 4,5-9 mm, is donkerbruin van kleur met geelachtige spikkels. De larve is 11 mm lang, geelachtig wit van kleur, licht gekromd en heeft drie paar kleine pootjes en is bedekt met fijne haartjes.

Gewone houtwormkever

De gewone houtwormkever is de meest voorkomende houtboorder binnen gebouwen in Nederland. De larve heeft als naam houtworm. In mei t/m augustus komen de kevers uit het hout via kleine ronde uitvliegopeningen (1-2mm) en gaan paren. Kort daarna legt het vrouwtje 20-40 eitjes in spleten in het hout. De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het hout en maken daarin boorgangen. Gemiddeld blijven ze 3 jaar in het hout voordat ze uiteindelijk als kever uit het hout komen. Het boormeel dat de larven achterlaten is korrelig.

Kenmerken van de gewone houtwormkever

De kleine houtwormkever heeft een lengte van 2,5-5 mm, is donkerbruin van kleur met een gewelfd halsschild, waaronder de kop schuil gaat en rijen kleine putjes op de dekschilden. De larve is ca. 6 mm lang, geelachtig wit van kleur, licht gekromd en heeft drie paar kleine pootjes.

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Houtworm

houtworm larve houtworm larve houtwormkever houtwormkever boormeel houtworm boormeel houtworm houtwormkever houtwormkever

Tips en weetjes

  • larve richt de schade aan, niet de houtworm zelf
  • larve van een houtworm leeft tot 6 jaar in het hout
  • houtworm vaak wordt verwisseld met broodkever
  • boormeel/zaagsel zijn uitwerpselen van de larve

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.