Last van boktor? OBDN adviseert en is gespecialiseerd in boktor bestrijding!

Vindt u gaatjes in het hout of vindt u regelmatig zaagsel op de grond? Zijn de gaatjes ovaal en 6 tot 9 mm groot dan heeft u te maken met de zogenaamde huisboktor. Deze boktorsoort behoort tot één van de schadelijkste hout-vernielende insecten. Boktor bestrijding vereist de nodige kennis en kunde.  

Onze OBDN-collega’s zijn verspreidt door Nederland. U vindt daarom altijd een OBDN-collega bij u in de buurt voor een inspectie en de bestrijding van de boktor. OBDN –snel, vakkundig, vertrouwd en voordelig.  

Last van boktor? OBDN adviseert en is gespecialiseerd in boktor bestrijding!

Bel ons voor meer informatie!

Lokaal tarief, bereikbaar maandag t/m zaterdag

085 - 029 85 13

Bestrijding van de (huis)boktor

De huisboktor is een houtaantastende kever die zich voornamelijk tegoed doet aan het spinthout (het zachte hout tussen de bast en het kernhout) van naaldbomen, zoals vuren, grenen en dennen. Het grove boormeel is een teken dat er actieve larven aanwezig zijn. Bij boktor bestrijding is een grondige inspectie noodzakelijk om te bepalen in hoeverre het hout aangetast is. Daarna kappen en behandelen we het aangetaste hout met bestrijdingsmiddel. Uiteraard is de veiligheid van mens en (huis)dier hierbij gewaarborgd. 

Soorten boktorren

In Nederland is de huisboktor de schadelijkste drooghoutboorder. De huisboktor moet niet verward worden met andere boktorsoorten die tot de nathoutboorders behoren en o.a. in openhaardhoutblokken voorkomen. Vaak heeft u dan te maken met de veranderlijke boktor.

Leefwijze van de huisboktor

De huisboktor komt in heel Nederland voor. In juni t/m september komen de kevers uit het hout via de ovale uitvliegopeningen en gaan dan paren. Kort daarna legt het vrouwtje 140 tot 200 eitjes in naden en spleten in het hout of in oude gangen dichtbij de uitvliegopeningen. 

Lees meer

De huisboktor is de grootste drooghoutboorder binnen gebouwen en schuren. De larven van de boktor die meerdere jaren in het hout leven, tasten vooral het dakbeschot en de dikke steunbalken van de dakconstructie aan. De schade kan soms zodanig zijn dat de draagkracht van het aangetaste hout ernstig verminderd is.

De larven van de boktor boren zich in het hout en houden zich in het begin dicht onder de oppervlakte op en gaan daarna steeds dieper het hout in. Bij een omgevingstemperatuur van 28°C en een hoge luchtvochtigheid ontwikkelen de larven zich sneller. Gemiddeld blijven ze 5 jaar in het hout zitten maar dat kan soms wel 12 jaar duren. In de zomer zijn ze actiever dan in de winter en kun je ze zelfs horen knagen.

Kenmerken: de huisboktor heeft een lengte van 1 tot 2,5 cm, is bruinzwart van kleur met op de dekschilden twee grijsachtige vlekken en heeft vrij lange dunne voelsprieten. De vrouwtjes hebben een legboor die onder de dekschilden uitsteekt. De larve wordt 3 cm lang, is geelachtig wit van kleur en heeft zeer kleine pootjes. Ook de larven worden bestreden tijdens een boktor bestrijding.

Altijd een OBDN-collega bij u in de buurt!

Bel 085 - 029 85 13 voor informatie of voor het maken van een afspraak!

Foto’s van de Boktor

diverse stadia huisboktor diverse stadia huisboktor boormeel huisboktor boormeel huisboktor

Tips en weetjes

  • 20.000 soorten boktorren 
  • larve richt de schade aan, niet de boktor zelf
  • larve leeft tot 12 jaar in het hout en richt veel schade aan
  • alleen de huisboktor schade aanricht binnen gebouwen

Over OBDN

OBDN is al 20 jaar gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. OBDN is werkzaam door heel Nederland en heeft een unieke landelijke dekking dankzij de samenwerking met ruim 65 zelfstandig werkende ongediertebestrijders. Klanten vinden altijd een ervaren OBDN-collega dicht bij hen in de buurt. 

Alle OBDN-collega’s zijn zelfstandige ondernemers, gediplomeerd, betrouwbaar, vakkundig en werkzaam in hun eigen regio. Zij voeren alle opdrachten onder eigen naam uit, waardoor klanten direct (prijs)afspraken kunnen maken.