Wespen – wat is de leefwijze van wespen? Wat eten wespen?

16 juni 2013 - Wespen

WESPEN – LEEFWIJZE – VOEDSEL – FOTO

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken voor het bestrijden of het wespennest verwijderen (klik op de dikgedrukte tekst) dan kunt u ons vrijblijvend bellen of mailen. Onze OBDN-collega’s staan altijd voor u klaar en zorgen ervoor het de wespenoverlast binnen enkele uren geheel verdwenen is.

Wespen zijn sociaal levende insecten, d.w.z. dat zij in grote groepen bij elkaar leven.

Koninginnen 

Koninginnen worden in het najaar geboren en bevrucht waarna ze uitvliegen en een plek zoeken om te overwinteren. In de maanden april en mei leggen zij een nest aan, meestal op een beschutte plaats, achter boeiboorden, in schuurtjes, muurholten, spouwmuren, onder het dak of in de grond. Het nest wordt gemaakt van een grijze, papierachtige grondstof, gemaakt uit door de wespen fijngekauwde hout en andere vezels. De raten worden beschermd door een rondvormig omhulsel eveneens bestaande uit hetzelfde papierachtige materiaal dat de wespen beschermd en het uiteindelijke nest vormt.

Ongeveer een maand na de aanleg van het nest – medio mei – komen de eerste werksters uit de poppen. Deze werksters nemen het werk van de verdere uitbouw van het nest en de verzorging van het broed over van de koningin, die nu het nest niet meer verlaat en eieren blijft leggen. In augustus en september worden de mannelijke wespen geboren en kort daarna de nieuwe vruchtbare vrouwtjes, ofwel de koninginnen. Zij verlaten het nest om te paren. De mannelijke wespen sterven vrijwel direct na de paring, terwijl in de loop van het najaar alle inwoners (koningin + werksters) van het nest afsterft. Een oud wespennest wordt daarna nooit meer bewoond door nieuwe exemplaren. De jonge bevruchte wijfjes zoeken een beschutte plaats op voor de overwintering om in het voorjaar een nieuw wespennest te stichten.

Het aantal wespen in een wespennest varieert van 500 stuks tot enkele tienduizenden in één nest.

Voedsel

Wespen leven voornamelijk van koolhydraten (suikers). Veel wespensoorten halen dit voedsel uit bloemen (nectar), honingdauw (suikerhoudende vloeibare afscheiding van bladluizen), vruchtvlees en sap van rijpe vruchten (rotte appels, peren, pruimen o.a.). Zij hebben dus ook behoefte aan vloeibare zoete voeding en genotmiddelen bestemt voor mensen (cola, bier, limonade, stroop e.d.). Wespen hebben eiwitten nodig, die zij nodig hebben als voedsel, maar vooral ook voor het voeden van de larven. Deels halen zijn deze eiwitten door het vangen en consumeren van andere insecten, zoals muggen en vliegen. Uit het bovenstaande blijkt dat zij een grote rol spelen in het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten.

wespen

wespen – wespennest